חדקונית הדקל היא מין של חיפושית המצוידת בחדק שבאמצעותו היא חופרת בגזע עץ הדקל ומטילה את ביצייה. היא נחשבת לגדולה למדי ויכולה להגיע גם לחמישה סנטימטרים. צבעה של החיפושית הוא אדום בעל גוון חלוד בדרך כלל. לפעמים צבעה של החיפושית הוא שחור או אדום בשילוב נקודות שחורות, עד כי ניתן לחשוב שמדובר במין שונה של חיפושית. זחלי החרק מסוגלים לקדוח תעלות וחורים באורך של עד מטר שלם, וזו גם הסיבה שמדובר על אויב מספר אחת של העץ.
חדקונית – מהיכן היא הגיעה אלינו?
החיפושית האדומה הגיעה לארץ מאזור אסיה הטרופית והמשיכה להתפשט גם אל יבשת אירופה. חדקונית הגיעה אל אגן הים התיכון לפני כ-40 שנה ופריטים ראשונים שלה נצפו בצרפת ובספרד. לאחר כמה שנים הגיעה החרק גם לחופי איטליה ומלטה וקיים חשד לא רשמי שהיא הגיעה גם אל מדינות אפריקה השונות. אלה עוד כמה דברים שכדאי לדעת על החיפושית המזיקה:
- החיפושית הגיעה גם אל יבשת אמריקה.
- חדקונית תתקוף בדרך כלל עצי דקל בני 20 שנה ומטה.
- הזחלים הם בעלי פוטנציאל הנזק הגדול ביותר והם יכולים הסב נזק רב לעצים על ידי נבירה אל עומקים של עד מטר.
- כל נקבת חיפושית בוגרת תטיל כמה מאות ביצים ותעשה זאת בחלק הכי רגיש של העץ או שתחפש מקומות פצועים ופתוחים.
- צבע הזחלים שבוקעים מהביצה הוא לבן, והם יתחילו מיד בכרסום של החלק הפנימי של העץ.
- על מנת ליצור מנהרה באורך של מטר, על הזחלים לעבוד במשך חודש ימים בערך.
- כל זחל יגיע לגודל מרבי של שישה סנטימטרים והמהלך ההתגלמות היא יינטוש את העץ ויבנה גולם שיהיה עשוי מפסולת עלים וסיבי של דקל.
- החידקונית חיה בין 7-10 שבועות.
- בארץ התגלתה החיפושית בשנת 1999 במטעים שממוקמים באזור צפון ים המלח. בשנים שחלפו הצליחה החדקונית להתפשט לאזור אילת, בקעת הירדן והערבה ולהגיע גם לצפון הארץ.
- עצי נוי רבים אשר הוכרזו כנגועים בחיפושית נכרתו בשל החשש שמא הם יפלו באופן פתאומי ויפגעו באנשים או במכוניות. לא כדאי לפגוע בעץ או לגזום אותו באופן תדיר, עם זאת גיזום של עלים ישנים או מתים עשוי דווקא לסייע.
- כדאי לפנות בצורה מסודרת ולא לקרב אותו לאזורים שאינם נגועים. החרק נמצא כיום באזורים רבים ברחבי העולם ופגע עד כה ב-19 מינים של דקלים שונים.
לסיכומו של דבר
חדקונית הדקל היא מזיק שמתפשט במהירות רבה ומביא לתוצאה של הצהבה של כפות התמרים ולנבילה שלהן. תופעות אלו יביאו במוקדם או במאוחר לגוויעתו של העץ כאשר ראשית יגרם נזק לצמרת הדקל והיא תיפול ולאחר מכן יכלו הענפים לנשור עד למותו של העץ. את הסימנים נגלה זמן רב לאחר שהעץ כבר הפך לנגוע, ועל כן יהיה לנו קשה מאוד להציל אותו ממוות. הסימנים האלה (לעתים גם לצד סימנים נוספים) יעידו על כך שהעץ נגוע כבר כמה חודשים רצופים. את הכרסום של הזחלים ניתן לשמוע על ידי קירוב של האוזן לגזע העץ. שיטות הגילוי הן האזנה וגם שימוש בכלבים מאומנים שיודעים לזהות את ריח הריקבון שמשאירים מאחוריהם הזחלים.