ריסוס חידקונית הדקל הוא אחת הפעולות החשובות ביותר שנועדו להציל את עצי הדקל ממוות בטוח. חדקונית הדקל היא חיפושית מזיקה החודרת אל עצי הדקל, ומטילה בתוכו את ביציה. הזחלים מתרבים אט אט עד שהם הופכים לחיפושיות בוגרות שאוכלות את העץ. חרק מתוחכם זה הוא גורם המוות מספר אחת לעצי דקל רבים ברחבי הארץ. כך שלא פעם ניתן לראות תמונה עגומה של עצי דקל יבשים או כרותים.
ריסוס חדקונית הדקל – חשיבותה של פעולה מונעת
אחת הבעיות המשמעותיות ביותר במלחמה בחדקונית הדקל הוא הקושי לזהות אותה. כשהיא חודרת אט אט אל תוך העץ לא ניתן כמעט להבחין בסימנים חיצוניים. עד אשר עובר זמן, ההרס מתגלה וכמעט שלא ניתן לעשות דבר. דקל נגוע עלול לסבול מריח רע בחלקו התחתון, מראה א-סימטרי ובלתי מלבב וכפות תמרים יבשים. על כל פנים, לעתים ניתן להקדים תרופה למכה ולהציל את העץ. אלה כמה פעולות שכדאי לשקול לבצע:
- ריסוס – ריסוס חידקונית הדקל הוא פעולת מנע שנועדה למנוע את התפשטותם של המזיקים. הריסוס מורכב מחומרי הדברה איכותיים המבריחים את החידגונית ואף גורמים למותה. כמו כן, היות שהריסוס מכיל לא מעט חומרים כימיים, חשוב להזמין איש מקצוע המומחה בתחום, אשר מקפיד על כל כללי הזהירות, בייחוד כאשר מדובר בריסוס במקומות ציבוריים כמו פארקים או גנים.
- בודקים את הלולב – לעתים ניתן לבחון את הלולב של הדקל על מנת לוודא שהוא לא נאכל על ידי החידקונית, וכי לא נוצרות בו תעלות. בקרים מסוימים ניתן אף להבחין בסימני צואה בתעלות. על כל פנים, אם הלולב נאכל כולו, אין עוד מה לעשות על מנת להציל את העץ. הדרך היחידה למנוע את התפשטותה של החיפושית היא לכרות את העץ ולהשמידו.
- גיזום הענפים – חקלאים אשר מקפידים לגזום את הענפים היבשים של עצי הדקל יכולים להבחין על הדרך בתעלות שיוצרת החיפושית. לאחר ביצוע הגיזום, יש צורך לטפל בחידקונית הדקל בחומרים כימיים.
- כשהעץ מת לאחור – אחד הסימנים המובהקים שיכולים להעיד על נזקיה של חידקונית הדקל הוא עץ שמתחיל למות מהקצה – מקצה הענף או הגזע. הוא מתייבש ויובש זה מתקדם לכיוונו של כל הגזע ומאיים להשמידו.
- מיקומם של המזיקים – ניתן לאתר את המיקום של הזחלים בהתאם לגודלו של העץ. בעצים בוגרים הזחלים נמצאים בדרך כלל קרוב לנקודת הצמיחה של העץ. בעצים שהם בני 15 שנה ומעבר לכך, הזחלים מצויים כחצי מטר עד מטר מתחת לבסיס העלים והכתר.
לסיכומו של דבר
חידקונית הדקל היא חיפושית הרסנית שעלולה לפגוע בעצים ולהוביל לפגיעה כלכלית בסופו של דבר. אחרי הכול, חקלאים רבים בישראל מתפרנסים מהדקל: הם מייצרים שמן ופירות דקל למאכל, שותלים את הדקלים בגינות נוי ומספקים כפות תמרים לכל החוגגים את חג הסוכות ובונים סוכה לתפארת.