אם הבחנתם בצדי הדרך בעצי דקל יבשים וכרותים, סביר להניח שזו פעולתה של חיפושית עץ דקל (חדקונית הדקל). חיפושית זו פוגעת בעצים רבים ברחבי הארץ, ולא אחת קורה שעד שמבחינים בנזקיה, כבר לא ניתן להציל את העץ. היות שענף החקלאות בישראל מושתת רבות על גידול עצי הדקל, הפגיעה בהם עלולה להיות הרסנית. משרד החקלאות וגורמים נוספים בארץ נלחמים רבות בחיפושית המזיקה.

דברים שכדאי לדעת על חיפושית עץ דקל
על מנת לדעת לזהות את פעולותיה של החיפושית, כדאי לדעת עליה מעט יותר:
- מתי היא התגלתה – חיפושית עץ הדקל התגלתה בשנת 1999 במטעים של עצי התמר בצפון ים המלח. מאז היא הלכה והתפשטה עד אילת, בקעת הירדן וגם צפונה.
- איך מתמודדים – משרד החקלאות ופיתוח הכפר החליט להכין את בעלי המטעים לקראת ההתמודדות עם החיפושית, וב-2010 פרסם הוראות מדויקות שנועדו להנחות את החקלאים להתמודד עם החיפושית החודרת לעצי הנוי.
- איך היא נראית – חדקונית הדקל מגיעה לגודל של 3-3.5 סנטימטרים. לרוב היא חומה-אדמדמה, אם כי ניתן להבחין גם בחיפושיות שיש להן כתמים שחורים לאורך הגוף או חיפושיות שחורות לחלוטין. החיפושית מטילה כ-300 ביצים בתוך הדקל, ומתוכם בוקעים זחלים צהבהבים בעלי ראש חום.
- שלבי הגדילה של החדקונית – החדקונית מתחילה את חייה כזחל, לאחר מכן היא מתגלמת והופכת לגולם מכוסה. בשלב הבא נחשף הגולם ולאחר מכן בוקעת ממנו חדקונית בוגרת.
- את מי היא תוקפת – החיפושית תוקפת בעיקר את הדקל הקנרי, אם כי יכולה להגיע גם לדקלי התמר והוושינגטוניה. כמו כן, החדקונית מעדיפה לתקוף עצים פגועים ופצועים, כך שפעמים רבות ניתן להבחין בתעלות שהיא יוצרת בתוך ענפים גזומים. עם זאת, החידקונית יכולה לתקוף גם את העצים הבריאים.
- יכולות תעופה – לחיפושית יכולת תעופה טובה, והיא יכולה לעוף על פני שטחים גדולים במיוחד על מנת למצוא פונדקאים.
- סימנים מקדימים – אף על פי שחיפושית עץ הדקל פועלת בשקט ולא תמיד ניתן להבחין בסימני פגיעתה, הרי שלעתים ניתן בכל זאת לראות סימנים ראשונים ולפעול בהתאם. לדוגמה, בעת גיזום העצים, ניתן להבחין בתעלות או בסימני צואה של החדקונית. כמו כן, לעתים ניתן לבחון את הלולב של הדקל ולראות אם הוא נפגע כולו או רק בחלקו. אם הוא נפגע בחלקו, עדיין אפשר יהיה להציל את העץ.
טיפול מקדים לחיפושית עץ הדקל
קריאה נוספת בנושא טיפול והדברת חדקונית הדקל

חיפושית הדקל
חיפושית הדקל שקרויה גם חדקונית הדקל היא אחת החרקים המזיקים ביותר בכל מה שנוגע לדקלים בארץ ובעולם. מדובר על חיפושית שמטילה את ביציה בגזע של עץ הדקל מה שמביא במקרים רבים למותו וגוויעתו ללא כל דרך להציל אותו. מאידך, ניתן לטפל בזחלים של החיפושית על ידי חומרי ריסוס שונים ושיטות נוספות. באופן כללי, ישנם סוגים

חברה להדברת חדקונית הדקל
באיזה ציוד צריך להשתמש כדי לבצע הדברת חדקונית הדקל ומדוע חשוב לפנות לחברה להדברת חדקונית הדקל בעלת ניסיון? חדקונית הדקל שייכת למשפחת החיפושיות והיא נפוצה בעיקר במטעים של דקלים ועצי קוקוס. כאשר לא מטפלים בחדקונית הדקל, עלולים להיגרם נזקים קשים לעץ אך מנגד, הדברת החדקונית זו פעולה מורכבת שאינה דומה להדברה של מזיקים אחרים ולכן

ריסוס עץ דקל
ריסוס עץ דקל הוא פעולה חיונית המתבצעת כאשר חדקונית הדקל פוגעת בעץ. החדקונית היא חיפושית אדמדמה-חומה אשר מתבייתת בתוך העץ, מטילה ביצים ומחסלת אותו אט אט. בשלבים הראשונים לא ניתן להבחין בסימנים כלשהם על העץ, אך בשלבים מתקדמים יותר ניתן להבחין בא-סימטריה מובהקת של עץ הדקל ובכפות תמרים יבשים. בסופו של דבר, החידקונית פוגעת בעץ